eTitkár

Hír: Pécs-Pogány menetrend szerinti repülőjárat indul

2024.03.25

Kedves Pilóta, Oktató, Növendék!

Talán más fórumon már Te is értesültél róla, hogy a Pécs-Pogány repülőtér (a továbbiakban: Reptér) 2024. március 26-tól menetrend szerinti utasforgalmat fog lebonyolítani. 2024. március 26-tól a Pécs-Pogány TIZ légtérben korlátozottan lehet siklóernyős tevékenységet végezni. Ez nem csak a Szársomlyó, Tenkes és Jakab-hegy starthelyeket érinti, hanem bármely, a TIZ területéről indított csörlős repülést, és a TIZ-be való berepüléseket is. Az egyértelmű légtér-használat feltételeiről az MRLSz és a Reptér vezetősége között tárgyalások kezdődtek, amelyet egy Megállapodásban fognak rögzíteni. Ennek megszületése várhatóan hónapokat vesz majd igénybe.


Addig is a Reptér vezetősége arra kéri az összes siklóernyős pilótát, hogy a menetrend-szerinti forgalmat bonyolító napokon kizárólag az utolsó járat TIZ-ből történő kilépését vagy leszállását követően végezzen - legfeljebb - lejtőrepülést a Szársomlyón.

Az érintett napok a következők:

 2024. március 26-tól minden kedd és péntek.
 2024. június 2-től minden kedd, péntek és vasárnap.
 2024. június 5-től minden kedd, szerda, péntek és vasárnap.

Ha március 26. és a Megállapodás megszületése között nem tudjuk tartani magunkat a fent leírtakhoz, esetleg komolyabb incidens alakulna ki, az várhatóan nem fogja elősegíteni a Megállapodás megszületését.

Az év során légirendészeti és természetvédelmi ellenőrzésre is lehet számítani. Az összes papírod legyen rendben, és legyen Nálad. Ha még nem vagy tisztában a követelményekkel, akkor tájékozódj a feltételekről.

Ha még nem hallottál róla, a Szársomlyó fokozottan védett természetvédelmi terület. A repülés engedélyhez van kötve. Az engedély hatálya a Blue Sky Siklóernyős Sportegyesület tagjaira és pártoló tagjaira terjed ki. A Szársomlyón repülés feltételeit és az engedélyt az alábbi linken találod meg. Kérünk, hogy figyelmesen olvasd át. A legfontosabb előírás, hogy a repülés előzetes napi regisztrációhoz kötött, és naponta legfeljebb 30 felszállás engedélyezett.

https://blue-sky.hu/szarsomlyo

Fentiek okán a Blue Sky SE vezetősége külön megkér a következőre:

"Ha a napi regisztrációs limit betelt, ne menj fel a Szársomlyóra. Ha úgy éreznéd, hogy minden és Mindenki ellened szövetkezett azon a napon, akár igazad is lehet. Helyezd azonban mindannyiunk érdekét a sajátod elé, ellenkező esetben akár a Szársomlyó-engedélyt és a Megállapodást is kockáztatni fogod."

Külön megkérjük az egyesületi vezetőket és oktatókat, hogy a fentiekre hívják fel a tagság és a tanulók figyelmét.

További fontos információk a repülhető időszakokra:

 Minden nap be kell jelentkezni repülés előtt telefonon az AFIS-nál a következő telefonszámon: +36305609325
 Használj OGN jeladót! Ha nincs, akkor a következő linken találsz egy androidos applikációt:
https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.csendes.c5e4r0.p0

 Ha nem repültél még a Szársomlyón, akkor tájékozódj előtte, Nézd meg a TIZ légtér kiterjedését, azonosítsd be a Reptér pozícióját, és ne repülj a Reptér és a pályairány közelébe.
Légtér térképet itt találsz:
https://terkep.legter.hu/#10.21/45.9954/18.2173

 Járat-információt a következő linken találsz:
https://www.airportpecs.hu/

 Pécs-Pogány reptér megközelítési térképeit, reptér rendjét és az egyéb dokumentumokat itt találod:
https://www.airportpecs.hu/hir/dokumentumok

 A nagygépes forgalomtól mentes napokon is tartózkodhat a légtérben akár sugárhajtású gép is. Az is előfordulhat, hogy az AFIS-nak nem volt még információja róla, amikor felhívtad. Ezért is fontos, hogy látva és hallva repülj, és ismerd a reptér megközelítési rendjeit.

Amint a fentiekben változás áll be, informálni fogunk Téged.

Reméljük, hogy az adott körülményekhez képest, még ha kompromisszumok árán is, de használható és betartható Megállapodás fog születni.

Köszönjük,

Blue Sky SE vezetősége

További hírek > > >